Föreläsning
Älskade mönster.

"Mötet med textila tygtryck från finska Marimekko blev avgörande för Maria Jernkvist - det blev början på en kunskapsresa och ett stort intresse. Idag är hon en textilkännare av vikt som samlar, köper och säljer textila tygtryck från Sverige och Finland. Hennes specialitet är 60- och 70 tals mönster hon delar gärna med sig av sin kunskap. Hon har bland annat medverkat i Tv-program som Fantastiska Fynd i 7:an och i andra inslag om textila mönster och design. Maria brinner för den mönsterskatt som finns runt omkring oss och i föreläsningen berättar hon om många tygtryck och formgivarna bakom mönstren.
(Folkets hus och parker, Kulturdagar Paula Hoffman)

Jag visar bilder och berättar om textilier från 50-70 tal men tjuvstartar redan lite från 1940 talet. Tidtypiska mönster, färgställningar och olika textilformgivare. De formgivare jag berättar och visar textilmönster om/av var de som satte färg och mönster i många av våra svenska hem under 40 – 70 talet kända och mindre kända. 

Jag visar även bilder på hur man kan förändra ett hem och inredning med retrotextilier och även ett och annat tidstypiska klädesplagg.

I föreläsningen finns utrymme för frågor och diskussion kring mönster och tyger.

Chiqui Mattson, textildesigner sa till mig med värme och kraft när vi satt i hennes kök för några år sedan hon berättade om 60 talet och utbrast "Allt var möjligt".  Hon var då anställd på NK:s textilkammare. Det var nästan som om jag kunde ta på hennes ord så starkt förmedlade hon tiden.

Ring eller mejla för prisuppgift och bokning. 
Jag har föredrag från 45 min till en timme. 

Maria Jernkvist
070-4413766 eller
info@prylodesign.se

Vänliga hälsningar Maria Jernkvist